gonartroza

Ce este gonartroza?

Gonartroza sau artroza deformantă este una dintre cele mai grave patologii degenerative-distrofice ale articulației genunchiului. Cu această boală, este afectat țesutul cartilajului care acoperă o parte a tibiei și femurului la locul formării articulației genunchiului. 

gonartroza

Din cauza sarcinilor grele, boala se dezvoltă și, ca urmare, are loc o distrugere treptată a articulației, precum și deteriorarea osului, cu creșterea și compactarea sa patologică ulterioară. Mersul pe jos este însoțit de dureri severe, lichidul se acumulează în articulații, iar în etapele ulterioare există o incapacitate de a se sprijini corect pe picior, adică apare dizabilitate

Principalele simptome ale gonartrozei

Dezvoltarea gonartrozei are loc treptat, iar în stadiile inițiale boala aproape că nu deranjează pacientul. Pot exista simptome de durere minoră la urcarea scărilor sau o senzație de greutate, strângere în regiunea popliteu sau articulații.

Principalul simptom al gonartrozei de gradul 1 este apariția durerii la începutul mișcării după o ședere prelungită. Apoi, în timpul mersului, durerea se atenuează sau dispare cu totul. Poate reapărea doar sub sarcini semnificative. Simptomul extern este de obicei umflarea și apare rar în stadiul inițial al bolii. Acumularea de lichid provoacă sinovită, adică articulația se umflă foarte mult, apare rigiditatea mișcărilor și o senzație de greutate.

Gonartroza de gradul 2 se caracterizează prin durere de grad înalt la mers și efort fizic minor. Progresia bolii duce la faptul că articulația se imobilizează în timp. În același timp, funcționarea sa este însoțită de o criză și durere severă.

Gonartroza de gradul 3 se caracterizează prin durere constantă și grade diferite de severitate. Articulaţia, datorita creşterii dimensiunii si deformării, este practic imobilizată, iar pacientul nu poate îndrepta piciorul. Există semne externe ale bolii, și anume instabilitate la mers, mers zgomotos sau incapacitatea de a se mișca independent fără sprijin suplimentar.

Cauzele gonartrozei

De regulă, gonartroza este cauzată de o combinație a mai multor factori, și anume:

  • Leziuni. Aproape o treime din cazurile de gonartroză este asociată cu diverse leziuni ale picioarelor avute anterior. Boala, de regulă, poate apărea într-o perioadă de 2 luni până la 5 ani din momentul accidentării.
  • Exercițiu fizic. Foarte des, apariția gonartrozei este cauzată de sarcini semnificative asupra articulației. Sportul este util, dar numai dacă exercițiile sunt efectuate în complex, iar intensitatea activității fizice corespunde categoriei de vârstă a pacientului.
  • Supraponderal. Obezitatea cauzează adesea multă presiune asupra articulațiilor, ducând la uzura prematură a acestora, microtraumatisme, rupturi de ligamente sau ruptură de menisc. Persoanele supraponderale și venele varicoase sunt cele mai susceptibile la gonartroză.

Tratament kineto și fizioterapie pentru gonartroză

Kineto și fizioterapia pentru gonartroză este utilizată pentru ameliorarea durerii, reducerea simptomelor de inflamație, umflături și îmbunătățirea mobilității articulației. Fizioterapia pentru gonartroză are un efect pozitiv excelent. Şedinţele de kinetoterapie susţin și îmbunătăţesc mobilitatea articulaţiilor genunchiului, în timp ce întăresc muşchii și au efect analgezic. Medicul prescrie kinetoterapie fără exacerbare. În stadiul acut la apogeul durerii în timpul procedurii de kinetoterapie este indicat să se amâne procedura. Prin urmare, în cazul gonartrozei nu este indicat ca procedurile să fie efectuate acasă, deoarece trebuie efectuate de medici kinetoterapeuți.

Pacienții cu iritație acută sau inflamație a articulației genunchiului pot beneficia de tratamente la rece. Electroterapia previne sau încetinește transmiterea semnalelor de durere, stimulează regenerarea țesuturilor și îmbunătățește circulația sângelui.

Terapia prin rezonanță magnetică, MBST, este eficientă în gonartroză. Poate fi folosită ca un curs separat de tratament sau în combinație cu alte tehnici. Datorită acestei tehnologii inovatoare, mulți pacienți au evitat operațiile tradiționale. Efectul procedurii nu vine imediat, ci sunt necesare mai multe ședințe, iar rezultatul persistă timp de câțiva ani.

Call Now Button