Recuperare prin kinetoterapie după hernie de disc operată

Ce este Hernia de Disc?

Vertebrele care formează coloana vertebrală din spate sunt amortizate de discuri. Aceste discuri sunt rotunde, ca niște perne mici, cu un strat exterior dur (inel) care înconjoară nucleul. Situate între fiecare vertebra din coloana vertebrală, discurile acționează ca amortizoare pentru oasele coloanei vertebrale.

Recuperare prin kinetoterapie după hernie de disc operată

O hernie de disc este un fragment din nucleul discului care este împins în afara inelarului, în canalul spinal printr-o ruptură sau o ruptură a inelarului. Discurile care devin hernie sunt de obicei într-un stadiu incipient de degenerare. Canalul rahidian are spațiu limitat, care este inadecvat pentru nervul spinal și fragmentul de disc herniat deplasat. Datorită acestei deplasări, discul apasă pe nervii spinali, producând adesea dureri, care pot fi severe.

Hernia de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale. Herniile de disc sunt mai frecvente în partea inferioară a spatelui (coloana lombară), dar apar și la nivelul gâtului (coloana cervicală). Zona în care se simte durerea depinde de ce parte a coloanei vertebrale este afectată.

Este frecventa hernia de disc?

În fiecare an, până la 2% dintre oameni suferă de hernie de disc. Hernia de disc este o cauză principală a durerilor de gât și/sau braț și spate și/sau picioare (sciatică). Ele pot apărea oriunde de-a lungul coloanei vertebrale, dar herniile de disc apar cel mai adesea în partea inferioară a spatelui sau a gâtului. Este rar ca o hernie de disc să fie în mijlocul spatelui.

Cum ajungem la hernie de disc?

Oamenii cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani sunt cel mai probabil să sufere de hernie de disc. Problema afectează bărbații de două ori mai des decât femeile. Alți factori de risc includ:

  •     Stând perioade lungi de timp în aceeași poziție.
  •     A fi supraponderal.
  •     Ridicarea obiectelor grele.
  •     Mișcări repetitive de îndoire sau răsucire pentru muncă, sport sau hobby-uri.
  •     Postura biomecanic gresita a coloanei.

Ce cauzează o hernie de disc?

Discurile au centre moi, asemănătoare gelului și un strat exterior mai ferm, ca o gogoși de jeleu. Cu timpul, stratul exterior slăbește și se poate crăpa. O hernie de disc apare atunci când substanța interioară „jeleu” trece prin fisură. Materialul scurs poate apăsa nervii spinali din apropiere.

Mai mulți factori pot contribui la ruperea discului, inclusiv:

  •     Îmbătrânire.
  •     Greutate excesivă.
  •     Mișcări repetitive.
  •     Încordare bruscă de la ridicarea sau răsucirea necorespunzătoare.

Care sunt simptomele unei hernie de disc?

Hernia de disc variază în funcție de locul în care se află problema la nivelul coloanei vertebrale. Simptomele se agravează cu mișcarea și se îmbunătățesc cu odihnă.

Simptome:

Majoritatea herniei de disc apar în partea inferioară a spatelui, dar pot apărea și la nivelul gâtului ( cervical) Semnele și simptomele depind de locul în care se află discul și dacă discul apasă pe un nerv. Hernia de disc afectează de obicei o parte a corpului.

    Durere de braț sau picior. Dacă hernia de disc se află în partea inferioară a spatelui, pe lângă durerea în partea inferioară a spatelui (lombar), veți simți de obicei durere în fese, coapsă și gambe. Este posibil să aveți dureri și într-o parte a piciorului.

    Pentru o hernie de disc în gât (cervical), veți simți de obicei cea mai mare durere în umăr și braț. Această durere s-ar putea să vă atingă brațul sau piciorul atunci când tușiți, strănutați sau vă mutați în anumite poziții. Durerea este adesea descrisă ca fiind ascuțită sau arsătoare.

    Amorțeală sau furnicături. Persoanele care au o hernie de disc au adesea amorțeală radiantă sau furnicături în partea corpului deservită de nervii afectați.

    Slăbiciune. Mușchii deserviți de nervii afectați tind să se slăbească. Acest lucru vă poate face să vă împiedicați sau vă poate afecta capacitatea de a ridica sau ține obiecte.

Puteți avea o hernie de disc fără simptome. S-ar putea să nu știi că o ai decât dacă apare pe o imagine a coloanei vertebrale.

Cum poate fizioterapia să ajute o hernie de disc?

Fizioterapia este recomandată pentru tratarea herniei sau a discurilor bombate pentru a ajuta pacienții să-și gestioneze durerea și să-i facă din nou în mișcare. Adesea, în kinetoterapie, pacienții vor fi introduși într-un program de exerciții conceput pentru fiecare regiune rănită. Exercițiile de mobilitate și de întărire ajută la creșterea forței în jurul coloanei vertebrale, îmbunătățind stabilitatea miezului și reducând presiunea asupra coloanei vertebrale*.

În timpul procesului de recuperare, prin consultarea cu kinetoterapeutul, unele limitări ale activității pot include evitarea ridicării greutăților grele și odihna din sport sau activitate viguroasă. Activitățile recomandate pentru a ajuta la recuperare mersul pe jos, înotul și ciclismul.

La ce să vă așteptați de la terapia fizică a herniei de disc?

După ce ați fost diagnosticat cu o hernie de disc de către medicul dumneavoastră și terapia a fost considerată adecvată, este important să găsiți un PT cu experiență în tratarea acestui tip de afecțiune.

Odată ce ești înscris la kinetoterapie, ședințele tale vor avea mai multe obiective specifice. În primul rând, vi se vor oferi exerciții care încearcă să ușureze presiunea asupra oricăror nervi care sunt comprimați în funcție de preferințele dumneavoastră direcționale.

În continuare, exercițiile de stabilizare de bază sunt de obicei prescrise pentru a ajuta la stabilizarea coloanei vertebrale. Condiționarea aerobă este adăugată pentru a vă ajuta cu rezistența. În cele din urmă, întinderea și munca manuală de către terapeut vă vor ajuta la îmbunătățirea flexibilității generale.

În general, primirea terapiei fizice împreună cu medicamente pentru durere și educarea cu privire la diagnosticul dumneavoastră s-a dovedit a fi la fel de eficientă în tratarea unei hernie de disc lombară în comparație cu intervenția chirurgicală după trei luni.4.

Este mai bine să folosiți căldura sau gheața pentru durerea herniei de disc?

Căldura și gheața pot fi folosite pentru a trata simptomele durerii asociate cu spasmul muscular de la o hernie de disc. Ca regulă generală, utilizați gheață în primele 24 de ore după această leziune și apoi utilizați cea care se simte mai bine după aceea. Unii oameni alternează folosind căldură/gheață sau gheață/căldură și este în regulă.

Primele 24 de ore:

În primele 24 până la 48 de ore după diagnosticul de hernie de disc, kinetoterapeutul vă poate sfătui: Odihnește zona, evitând orice activitate care provoacă agravarea simptomelor la nivelul brațelor sau picioarelor. Evitați odihna la pat. Rămâneți activ prin casă și faceți plimbări scurte de mai multe ori pe zi

Puteți preveni o hernie de disc lombară?

Mai devreme în acest articol, v-am spus că o cauză comună a herniei de disc lombare este îmbătrânirea și nu putem evita asta. Asta înseamnă că nu poți face nimic pentru a preveni o hernie de disc lombară? Desigur că nu. Există mai mulți factori care sunt sub controlul tău și pentru a avea grijă de coloana vertebrală, supraveghează-ți postura, nu fumezi, fă alegeri alimentare sănătoase, faci exerciții fizice și folosește o mecanică bună a corpului, mai ales când ridici ceva.

Făcând toate aceste lucruri, nu va garanta că nu veți avea niciodată o hernie de disc lombară, dar sunt, în general, pași sănătoși pe care îi puteți lua pentru a încerca să preveniți durerea de spate lombară cauzată de o hernie de disc.

Call Now Button
12 sedinte 2000 lei