Scolioza: cause, durere, tratament

Fie ca vorbim despre copii sau adulti, scolioza reprezinta o afectiune spinala destul de des intalnita, caracterizata prin curburi anormale ale coloanei vertebrale. Aceasta afectiune poate fi determinata de mai multi factori, de la cauze genetice si mostenire, pana la factori de mediu si stilul de viata adoptat. In acest articol, vom explora cauzele scoliozei, simptomele sale, tipurile existente, modalitatile de diagnosticare si tratament, dar si metodele de prevenire a aparitiei acestei afecțiuni.

Cauzele scoliozei

Cauze genetice

Unul dintre cei mai importanti factori de cauza ai scoliozei este de natura genetica. Daca unul dintre parinti are scolioza, este posibil ca aceasta sa se transmita copilului lor. De asemenea, exista anumite gene care pot fi asociate cu dezvoltarea scoliozei.

Cauzele ambientale

In afara factorilor genetici, exista si factori de mediu care pot contribui la dezvoltarea scoliozei. Printre acestia se numara postura incorecta, stilul de viata sedentar, greutatea excesiva, dar si purtarea unor ghiozdane sau rucsacuri prea grele.

Cauzele neurologice

Anumite afectiuni neurologice, cum ar fi paralizia cerebrala sau musculara distrofie, pot determina aparitia scoliozei. Acest lucru se datoreaza slabei coordonari a muschilor, care poate conduce la deformari ale coloanei vertebrale.

Scolioza este o afectiune care poate aparea inca din copilarie si poate progresa pe parcursul vietii. Este important de mentionat ca exista diferite tipuri de scolioza, cum ar fi scolioza idiopatica, care reprezinta cea mai intalnita forma, scolioza congenitala, care apare inca de la nastere din cauza unor anomalii ale coloanei vertebrale in dezvoltare, sau scolioza neuromusculara, care este asociata cu afectiuni neurologice sau musculare.

Tratamentul pentru scolioza poate varia in functie de severitatea afectiunii si de varsta pacientului. De obicei, se recomanda terapie fizica, purtarea unui corset sau chiar interventie chirurgicala in cazurile severe. Este esential ca diagnosticarea sa fie facuta cat mai devreme posibil pentru a preveni progresia si complicatiile asociate cu scolioza.

Simptomele scoliozei

Asimetrie neuniformă

Una dintre primele semne ale scoliozei este asimetria neuniformă a corpului. De exemplu, umărul sau şoldul unui pacient cu scolioză poate fi mult mai ridicat sau coborât față de ceilalți.

SScolioza: cause, durere, tratament

Dureri de spate

Durerea de spate este un simptom comun al scoliozei. Aceasta poate fi localizată în zona coloanei vertebrale sau poate iradia spre umeri, coapse sau picioare.

Mobilitate redusă

Deformările coloanei vertebrale pot afecta mobilitatea pacientului. Aceasta poate duce la dificultăți în efectuarea mișcărilor cotidiene, cum ar fi întinderea, îndoirea sau răsucirea corpului.

Scolioza este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă, însă este cel mai frecvent întâlnită în perioada de creștere rapidă a copiilor și adolescenților. Este important ca această condiție să fie depistată și tratată la timp, deoarece scolioza netratată poate duce la complicații precum dureri cronice, probleme respiratorii sau deformări permanente ale coloanei vertebrale.

Diagnosticarea scoliozei se face de obicei printr-un examen fizic detaliat, urmat de radiografii ale coloanei vertebrale. În funcție de gradul de severitate al curburii coloanei, tratamentul poate consta în purtarea unui corset special, fizioterapie sau chiar intervenție chirurgicală în cazurile severe. Este important ca pacienții diagnosticați cu scolioză să urmeze recomandările medicului specialist și să efectueze controale regulate pentru a monitoriza evoluția afecțiunii.

Tipuri de scolioza

Scolioza idiopatica

Scolioza idiopatica este cea mai frecventa forma de scolioza, dar cauza sa exacta ramane necunoscuta. Este intalnita mai ales la adolescenti si femei tinere.

Scolioza idiopatica poate fi impartita in trei subcategorii: infantila, juvenila si adolescentina. Scolioza idiopatica infantila apare la copiii cu varsta sub 3 ani, scolioza idiopatica juvenila la copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 10 ani, iar scolioza idiopatica adolescentina la adolescentii cu varsta cuprinsa intre 11 si 18 ani.

Scolioza congenitala

Aceasta forma de scolioza apare in momentul nasterii, din cauza dezvoltarii anormale a coloanei vertebrale in uter.

Scolioza congenitala poate fi rezultatul unei anomalii in dezvoltarea embrionara timpurie, care duce la formarea anormala a vertebrelor. Aceasta afectiune poate varia in severitate, in functie de gradul de afectare a coloanei vertebrale.

Scolioza neuromusculara

Aceasta forma de scolioza este asociata cu afectiuni neurologice, precum paralizia cerebrala sau distrofia musculara. Aceasta afecteaza adesea copiii care sufera de aceste tipuri de afectiuni.

Scolioza neuromusculara poate aparea ca rezultat al dezechilibrului muscular sau al slabiciunii musculare, care pot afecta pozitia corecta a coloanei vertebrale. Tratamentul acestei forme de scolioza poate fi complex, implicand terapie fizica, interventii chirurgicale sau dispozitive de corectie a posturii.

Scolioza la copii

Cand vine vorba de scolioza la copii, diagnosticul precoce si tratamentul corespunzator sunt esentiale pentru a preveni progresia afectiunii. Scolioza la copii poate afecta dezvoltarea lor fizica si emotionala, precum si calitatea vietii in general. Prin urmare, este important ca parintii si cadrele medicale sa fie constienti de semnele si simptomele scoliozei la copii si sa actioneze prompt pentru a evita complicatiile pe termen lung.

Scolioza este o afectiune a coloanei vertebrale caracterizata prin deviatia laterala a acesteia, formand o forma de „S” sau „C”. La copii, aceasta afectiune poate fi cauzata de factori genetici, mosteniti de la parinti, sau de obiceiuri nesanatoase precum postura incorecta sau lipsa de exercitiu fizic regulat. Este esential ca scolioza sa fie depistata inca de la varste fragede, deoarece in timp, deviatia coloanei vertebrale poate deveni mai pronuntata si poate afecta nu doar postura, ci si functionarea organelor interne.

Diagnosticarea scoliozei

Examinarea fizica

Pentru a diagnostica scolioza, medicul va efectua o examinare fizica detaliata. Acesta va evalua postura pacientului, va verifica asimetria corporala si va efectua teste de mobilitate a coloanei vertebrale.

Examinarea fizica pentru scolioza poate implica observarea atenta a aliniamentului spatelui pacientului atat in pozitie verticala, cat si in timp ce se apleaca inainte. Medicul va cauta semne de curbura a coloanei vertebrale sau de asimetrie a umerilor sau a bazinului, care pot indica prezenta scoliozei. De asemenea, va evalua simetria muschilor spatelui si va verifica daca exista zone de sensibilitate sau durere la palpare.

Radiografii

Una dintre cele mai comune metode de diagnostic pentru scolioza este radiografia. Aceasta permite medicului sa evalueze in mod precis curbura coloanei vertebrale si sa stabileasca gradul de severitate al afectiunii.

In timpul unei radiografii pentru scolioza, pacientul va fi pozitionat intr-o maniera specifica pentru a permite vizualizarea clara a coloanei vertebrale. Imaginile obtinute vor oferi medicului informatii detaliate despre directia, unghiul si rotatia curburii coloanei vertebrale, ajutandu-l sa formuleze un plan de tratament adecvat in functie de severitatea afectiunii.

Alte teste

In unele cazuri, medicul poate recomanda efectuarea altor teste suplimentare, cum ar fi RMN-ul sau CT-ul, pentru a evalua in profunzime structura coloanei vertebrale si sa identifice eventualele afectiuni asociate.

Tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica nucleara (RMN) sunt investigatii imagistice avansate care pot oferi detalii suplimentare despre coloana vertebrala, inclusiv despre maduva spinarii, discurile intervertebrale si tesuturile moi din jurul acesteia. Aceste teste pot fi utile in detectarea altor afectiuni asociate cu scolioza, precum herniile de disc sau anomalii ale maduvei spinarii.

Tratamentul scoliozei

Observare si monitorizare

In cazurile usoare de scolioza, medicul poate decide sa monitorizeze evolutia afectiunii de-a lungul timpului. In acest caz, este important ca pacientul sa aiba consultatii regulate si sa fie supus unor evaluari periodice pentru a detecta eventualele modificari ale curburii coloanei vertebrale.

Terapie fizica si exercitii

Terapia fizica si exercitiile sunt adesea recomandate pacientilor cu scolioza pentru a intari musculatura spatelui, a imbunatati flexibilitatea si a ajuta la corectarea posturii. Terapeutul fizic poate recomanda exercitii specifice, intinseri sau tehnici de reeducare posturala.

Dispozitive de corectie

In cazurile mai severe de scolioza, medicul poate recomanda utilizarea de dispozitive de corectie, cum ar fi corsetele sau ortezele. Acestea ajuta la alinierea coloanei vertebrale si previn progresia bolii.

Chirurgie

Chirurgia este considerata ultima optiune in tratarea scoliozei si este rezervata cazurilor severe care nu raspund la alte metode de tratament. Aceasta implică fixarea si corectarea coloanei vertebrale prin intermediul unor implanturi, cum ar fi tije sau suruburi speciale.

Prevenirea aparitiei scoliozei

Din pacate, nu exista o metoda 100% eficienta de prevenire a scoliozei. Cu toate acestea, adoptarea unui stil de viata sanatos, mentinerea unei greutati corporale normale, exercitiile fizice regulate si purtarea unor ghiozdane sau rucsacuri adecvate pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a acestei afectiuni.

Scolioza: cause, durere, tratament

De ce SportCare.ro

SportCare.ro este sursa ta de incredere pentru informatii, sfaturi si noutati din lumea sportului si a ingrijirii corporale. Vom continua sa aducem cele mai actualizate cercetari si informatii pentru a te ajuta sa iti mentii sanatatea si activitatea fizica. Noi suntem aici pentru tine, indiferent daca esti in cautarea unui tratament eficient pentru scolioza sau pur si simplu vrei sa fii informat despre cele mai noi tendinte in materie de fitness si sport.

Call Now Button
12 sedinte 2000 lei