spondiloza cervicala

Spondiloza este o entitate clinică care apare cu o incidență mai mare la vârstnici, deoarece este de obicei declanșată de deteriorarea discurilor intervertebrale, cauzate de alte leziuni ale sistemului osos al coloanei vertebrale. Știm că această problemă afectează pacienții în special când apare în regiunea gâtului, iar afecțiunea poartă denumirea de spondiloză cervicală. Aceasta este o imagine clinică care generează simptome precum durere, rigiditate și limitări în mișcare.

Fizioterapia pentru durerea cervicală

Fizioterapia pentru durerea cervicală permite oferirea unui răspuns adecvat la patologia prezentată de pacient. Pe baza diagnosticului, se efectuează planul de tratament, iar terapeuții vor aplica cele mai potrivite tehnici pentru a trata durerea și alte simptome.

Durerea cervicală include tot disconfortul regăsit în zona gâtului. Aceasta rezultă din probleme ale structurilor gâtului, mușchilor, nervilor, oaselor (vertebrelor) sau discurilor inter-vertebrale. Unele boli legate de această durere pot afecta brațul, pacientul resimțind furnicături ascuțite, slăbiciune și durere care se extinde.

Mulți pacienți raportează simptome, cum ar fi dureri de gât atunci când întorc capul spre dreapta sau  stânga, dar în orice caz, este important să se facă un diagnostic preliminar complet și o evaluare detaliată a simptomelor pe care le prezintă pacientul. Simptomele pot include amețeli, vertij, furnicături la nivelul capului și în zona cervicală.

Beneficiile terapiei fizice în tratamentul durerii spondilozei cervicale

  • Reduce semnificativ durerea cervicală, contribuind la o odihnă mai bună a pacientului.
  • Promovează recuperarea mobilității în zona cervicală, evitând suprasolicitarea musculară.
  • Accelerează procesul de recuperare al pacientului, evitând recidiva.
  • Crește irigarea și vascularizarea zonei, contribuind la o mai bună relaxare a zonei cervicale.

În fizioterapie se pot folosi următoarele proceduri pentru a trata spondiloza cervicală:

  • Exerciții izometrice ale mușchilor gâtului.
  • Întinderea ușoară a mușchilor din zonă.
  • Tracțiuni cervicale.
  • Manipularea manuală a gâtului.
  • Utilizarea curenților exponențiali în cazul unei scăderi severe a acțiunii nervoase.
  • Terapia TENS

Kinetoterapia

Această metodă de tratament include efectuarea unor exerciții medicale, care au scopul de ameliorare a durerii cauzate de spondiloza cervicală. Odată instalată, această afecțiune generează o serie de simptome pacienților, iar una dintre cele mai cunoscute este durerea. Prin kinetoterapie se contribuie la rehidratarea discurilor inter-vertebrale, îmbunătățirea tonusului muscular, sporirea elasticității musculare și recăpătarea mobilității.

Inițial, terapeutul va efectua un masaj ce are ca scop diminuarea durerii și relaxarea musculară, dar tehnica va acționa și asupra îmbunătățirii stării generale a pacientului, prin reducerea oboselii și activarea circulației sanguine în întreg corpul. După acest masaj, specialistul va realiza exerciții kinetoterapeutice, care vor avea efect asupra degenerării vertebrelor și a discurilor inter-vertebrale.

Pe lângă schemele de tratament convențional (pilule, geluri), medicii recomandă pacienților cu spondiloză, fizioterapia și kinetoterapia, deoarece acestea pot ajuta extrem de mult în diminuarea durerii, deoarece tehnicile folosite au rol de inhibare a durerii. De asemenea, terapeuții vor lucra și mușchii invecinați, în vederea obținerii unui efect cât mai vizibil pentru îmbunătățirea vieții pacientului.

Programează-te la un consult!

Call Now Button
12 sedinte 2000 lei