- iulie 26, 2022
- Tasos
- Fizioterapie, Terapii SportCare
Fizioterapia este un element cheie atunci când vorbim despre recuperare și reabilitate. Te ajută să îți restabilești și mai apoi să îți menții și să te bucuri de mobilitate, funcționalitate și o stare de bine permanentă.
Folosind metode fizice, precum masajul, exercițiile fizice regulate, căldura sau electricitatea, fizioterapeuții te pot ajuta să revii la nivelul tău anterior de funcționalitate și mobilitate.
Ce expertiză are un fizioterapeut?
Un fizioteraput bun este expert în știința mișcării. El va putea să indice cauza unei dureri și să ajute pacientul să se refacă.
Ce probleme tratează un fizioterapeut?
Fizioterapia are ca obiective finale atât prevenția cât și reabilitarea. Tratamentele oferite pot viza probleme cauzate de accidente, boli sau invaliditate.
- Dureri de gât și spate cauzate de probleme are mușchilor și oaselor
- Probleme cu oasele, articulațiile, mușchii și ligamentele, precum artrita și efecte post amputare
- Probleme pulmonare, precum astmul
- Invaliditate ca urmare a unor probleme cardiace
- Probleme pelvine, cum ar fi probleme ale vezicii urinare și intestinelor apărute post-partum
- Pierderea mobilității din cauza traumatismelor la nivelul creierului sau coloanei vertebrale sau cauzate de boli precum boala Parkinson și scleroza multiplă
- Oboseală, durere, umflare, rigiditate și pierderea forței musculare, de exemplu în timpul tratamentului pentru cancer
Cu toate că un fizioterapeut nu va putea trata singur și în mod direct o afecțiune medicală decât dacă este ceva strict legat de afectarea musculo-scheletală, el te va putea ajuta să ai o recuperare rapidă sau te va putea învăța cum să-ți optimizezi mișcările.
Printre afecțiunile care pot beneficia de un ajutor fizioteraputic se numără:
- afecțiuni cardiopulmonare, precum boala pulmonară obstructivă cronică, fibroza chistică și insuficiența cardiacă post-infarct miocardic
- afecțiuni care afectează membrele, cum ar fi sindromul de tunel carpian și degetul în trăgaci
- disfuncții musculo-scheletale, inclusiv dureri de spate, rupturi de coafă rotatorie și tulburări ale articulației temporomandibulare
- afecțiuni neurologice, precum un accident vascular cerebral, leziuni ale măduvei spinării, boala Parkinson, scleroza multiplă, disfuncție vestibulară și leziuni cerebrale traumatice
- afecțiuni pediatrice, inclusiv paralizie cerebrală și distrofie musculară
- leziuni provocate în practicarea sporturilor, cum ar fi comoția cerebrală și epicondilita laterala (cotul tenismenului)
- afecțiuni feminine și disfuncția podelei pelvine, inclusiv incontinența urinară și edemul limfatic
- afecțiuni sau leziuni ale pielii, care pot varia de la arsuri, la îngrijirea rănilor sau ulcere diabetice
Când ar trebui să alegi fizioterapia?
Dacă ai suferit un accident sau ai o durere cronică ce îți afectează funcționalitatea, ar trebui să ne faci o vizită. De asemenea, și un doctor specialist îți poate recomanda ședințe de fizioterapie. De exemplu, după operații precum artroplastia șoldului, dar și după incidente precum un atac de cord sau accident vascular cerebral.
Motivele pentru care un pacient alege să înceapă sesiunile de fizioterapie sunt foarte variate. Este posibil ca fizioterapia să fie recomandată de un medic specialist pentru a trata o problemă specifică. Dar, de foarte multe ori, pacienții sunt cei care decid să aleagă această cale.
Cele mai comune motive ale pacienților care aleg fizioterapia sunt:
Dorința de a depăși o afecțiune
Acești pacienți apelează la fizioterapie pentru că au suferit pentru foarte mult timp de o anumită boală sau acum trec sau au trecut printr-o afecțiune ce poate afecta mobilitatea, echilibrul sau funcțiile motrice.
Durerile dese pe care le resimt când stau la birou
Statul într-o singură poziție pentru o perioadă îndelungată duce la încordarea mușchilor și articulațiilor. Iar acest lucru poate provoca durere. Pe lângă metodele de recuperare activă, pacienții ce aleg fizioterapia ca metodă de tratament primesc și sfaturi și îndrumări despre cum să evite aceste dureri.
Pentru a face mai suportabile afecțiunile cronice
Unele afecțiuni cronice precum diabetul pot afecta mobilitatea și echilibrul. Astfel, pacienții caută soluția urmând sesiuni dedicate de fizioterapie.
Recuperare post-operatorie
Ridicarea din pat și mișcarea sunt două părți importante a procesului de vindecare în urma unor diferite operații. Dacă zonele vizate în timpul operației au fost brațele, picioarele sau spatele, fizioterapia poate ajuta pacientul să se recupereze.
Accidentările
Adesea, pacienții se prezintă în cadrul sesiunilor de fizioterapie ca urmare a unor leziuni care le aduc multă durere sau chiar îi împiedică să se miște.
Înaintarea în vârstă
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în corpul lor apar diferite schimbări care le afectează activitățile zilnice și mișcările. Fizioterapia îi poate ajuta să-și recapete o parte din mobilitate sau să-i învețe cum să se adapteze acestor schimbări.
Crize majore de sănătate
În urma unui atac de cord, accident vascular cerebral, leziunilor cerebrale traumatice sau a altor crize majore de sănătate pacienții pot rămâne cu mari dificultăți de funcționare. Pentru a-și recupera parțial sau chiar total funcțiile fizice, pacienții apelează des la fizioterapie.
Pentru a contracara durerile constante și fără motive aparente
Durerile cronice apărute în zona spatelui sau a gâtului pot fi atribuite unor factori diverși. Fizioterapeuții SportCare vor concepe alături de pacienți un plan de tratament complet și complex, ce va include terapii personalizate, dar indicații ce îi vor ajuta să evite revenirea durerii.
Pentru a-și îmbunătăți performanțele fizice
În cadrul sesiunilor de fizioterapie sportivii sau chiar pacienții care doresc să aibă performanțe mai bune în activitățile lor fizice pot învăța diverse strategii pentru maximizarea potențialului de performanță al organismului.
Pentru a avea o stare generală bună
Alături de fizioterapeuții SportCare, pacienții pot contracara efectele îmbătrânirii, pot învăța cum pot rămâne sănătoși, flexibili și cum să se poată mișca fără dureri.
La ce să te aștepți când începi sesiunile de fizioterapie?
În cadrul clinicii SportCare fiecare sesiune cu un pacient este unică. Pentru că ținem cont de toate particularitățile tale, suntem atenți ce nevoi ai și stabilim împreună cea mai bună abordare pentru un tratament de succes.
O primă ședință poate include:
- O conversație cu fizioterapeutul despre istoricul tău medical
- Fizioterapeutul îți va analiza situația și va pune un diagnostic
- Împreună veți stabili un plan de tratament și se vor seta obiectivele pe care trebuie să le atingeți la final
- Primele tratamente
Ce beneficii are fizioterapia?
Având în vedere varietatea de afecțiuni în care fizioterapia te poate ajuta, beneficiile sunt la fel de numeroase. Astfel, fizioterapia te poate ajuta să:
- Gestionezi mai ușor durerile și să reduci nevoia de medicamente
- Eviți operația
- Îți îmbunătățești mobilitatea și mișcările
- Te recuperezi în urma unui accident sau a unei traume
- Te recuperezi după accident vascular cerebral sau paralizie
- Îți îmbunătățești echilibrul
- Eviți accidentările
- Gestionezi mai ușor afecțiuni medicale ce pot surveni la vârste înaintate
În plus, dacă practici un sport, fizioterapeuții SportCare te pot ajuta să îți maximizezi performanțele prin întărirea unor zone specifice din corp. Prin exerciții și diverse terapii poți ajunge să-ți folosești mușchii într-un mod nou.
Indiferent de nivelul tău de activitate fizică, sex sau vârstă cu siguranță fizioterapia te poate ajuta. Programează o întâlnire cu unul dintre terapeuții clinicii SportCare și testează chiar tu beneficiile unui plan personalizat de terapie.
Vino să cunoști fizioterapeuții experimentați care te vor ajuta să-ți recapeți mobilitatea!
Parteneri: Implant Dentar Bucuresti