Există numeroase cauze ale durerii de genunchi, ca atare atât procesele traumatice, cât și cele degenerative sunt principalele motive, datorită frecvenței și impactului lor asupra funcționalității pacientului. Din acest motiv, realizarea unui program specific și individualizat de exerciții asociate cu performanța exercițiilor de tip aerobic de către pacient (înot, mers pe jos), va favoriza recuperarea stării fizice a acestora. Prin fizioterapie și kinetoterapie se poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților care prezintă dureri la nivelul genunchilor. Exercițiile din cadrul procedurilor promovează întărirea mușchilor genunchiului, dar, de asemenea, acestea contribuie la asigurarea flexibilității articulațiilor, evitând dezvoltarea rigidității și a limitării articulațiilor. Scopul tehnicilor utilizate în cadrul acestor două proceduri este de a se controla disconfortul.
Cum poate ajuta fizioterapia sa scapi de durerea de genunchi?
Scopul acesteia este de a face sarcinile și activitățile zilnice mai ușoare. De exemplu, vă poate ajuta să mergeți, să urcați scări sau să vă întindeți și să vă coborâți din pat. Fizioterapeutii ofera tratamente de care ați putea avea nevoie atunci când durerea de genunchi face dificilă mișcarea și îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Aceste tratamente vă pot recăpătați mobilitatea și să amelioreze durerea.
După examinarea genunchiului, terapeutul va dezvolta un plan de tratament care se potrivește exact problemei pe care o aveți. Obiectivele pot include reducerea durerii și creșterea flexibilității, a forței, echilibrului și rezistenței.
Terapeutul poate folosi:
- Terapie manuală – include masaj
- Ultrasunete – Undele sonore sunt folosite pentru a trata spasmele musculare și durerile
- Electrostimulare – vindecarea durerii cu ajutorul stimulilor electrici
Fizioterapia include aproape întotdeauna exerciții fizice. Acestea pot fi de tip stretching, exerciții de întindere pentru mușchii afectați, creșterea forței. Puteți învăța exerciții care vă ajută în moduri surprinzătoare, iar având mușchi puternici, acest lucru poate ajuta la controlul durerii genunchiului și la creșterea capacității de a fi activ. De asemenea, terapeutul vă va învăța să faceți exerciții pe care le puteți face acasă.
Kinetoterapie pentru dureri de genunchi
Aceasta metodă de recuperare presupune exerciții de gimnastică medicală, fiind deosebit de utilă în ameliorarea și tratarea simptomelor, respectiv afecțiunilor ortopedice, neuro-motorii, dar este folosită și pentru probleme post-operatoare. Procedura se va iniția de către specialistul ortoped, iar ulterior se va realiza de către kinetoterapeut. Durerile de genunchi pot fi înlăturate cu ajutorul kinetoterapiei, deoarece în cadrul procedurii se urmărește redobândirea mobilității articulare, care este fundamentală pentru ca pacientul să își reia mișcările, dar, de asemenea, se va beneficia și de tonifierea musculaturii, care va conduce la o stabilitate îmbunătățită a articulațiilor și la reducerea senzației de disconfort apărută la nivelul genunchilor.
Prin fizioterapie și kinetoterapie se urmărește promovarea mobilității, recuperarea funcției motorii și îmbunătățirea calității vieții. Ca atare, aceste metode sunt de mare ajutor în ameliorarea simptomatologiei, ba chiar aceasta poate dispărea complet.