ce inseamna gonartroza la genunchi?

Cuprins:

Ce este gonartroza la genunchi?

Gonartroza, cunoscută și sub numele de artroză a genunchiului, este o afecțiune cronică degenerativă a articulației genunchiului. Aceasta apare atunci când cartilajul protector care acoperă suprafețele osoase ale articulației genunchiului se deteriorează treptat, ceea ce duce la frecarea oaselor și la inflamație. Pe măsură ce gonartroza progresează, poate duce la dezvoltarea de osteofite sau ciocuri osoase, care pot limita mobilitatea articulației genunchiului și pot cauza durere și rigiditate.

Care sunt simptomele gonartrozei?

Simptomele gonartrozei pot varia de la ușoare la severe și pot include durere în zona genunchiului, rigiditate, umflare și sensibilitate. De asemenea, poate fi dificil să îndoiți sau să întindeți complet genunchiul afectat și poate fi prezenta o senzație de cracare sau trosnitură în timpul mișcării. Pe măsură ce gonartroza progresează, simptomele pot deveni mai severe și pot interfera cu activitățile de zi cu zi.

Care sunt cauzele gonartrozei?

Există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea gonartrozei, inclusiv vârsta, sexul, istoricul familial, leziuni sau traume la genunchi, excesul de greutate și activitatea fizică intensă. Deși gonartroza poate apărea la oricine, este mai frecventă la persoane în vârstă și la cele care au istoric familial de gonartroză.

Cum se diagnostichează gonartroza?

Diagnosticul gonartrozei poate fi pus de medicul ortoped sau reumatolog după un examen fizic și o evaluare a istoricului medical al pacientului. Medicul poate efectua și teste imagistice, cum ar fi radiografii sau RMN, pentru a evalua gradul de deteriorare a articulației genunchiului.

Care sunt opțiunile de tratament pentru gonartroză?

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru gonartroză, inclusiv modificări ale stilului de viață, medicamente, terapie fizică și intervenții chirurgicale. Modificările stilului de viață pot include scăderea în greutate, exerciții de întărire a mușchilor și reducerea activităților care pun presiune pe genunchi. Medicamentele pot include analgezice, antiinflamatorii și injecții de corticosteroizi. Terapia fizică poate ajuta la îmbunătățirea mobilității și a forței musculare, iar intervențiile chirurgicale, cum ar fi înlocuirea genunchiului, pot fi considerate în cazurile severe.

Concluzie

Gonartroza este o afecțiune cronică degenerativă a articulației genunchiului care poate cauza durere și limitări ale mobilității. Este important să căutați ajutor medical dacă aveți simptome de gonartroză, deoarece o intervenție timpurie poate ajuta la prevenirea progresiei bolii și la gestionarea simptomelor. Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru gonartroză, iar medicul dumneavoastră poate ajuta la găsirea celei mai bune opțiuni de tratament pentru nevoile dumneavoastră individuale.

FAQ despre gonartroză:

1. Ce este gonartroza?

Gonartroza, cunoscută și sub numele de artroză a genunchiului, este o afecțiune cronică degenerativă a articulației genunchiului care apare atunci când cartilajul protector care acoperă suprafețele osoase ale articulației genunchiului se deteriorează treptat.

2. Care sunt simptomele gonartrozei?

Simptomele gonartrozei pot include durere în zona genunchiului, rigiditate, umflare și sensibilitate. De asemenea, poate fi dificil să îndoiți sau să întindeți complet genunchiul afectat și poate fi prezenta o senzație de cracare sau trosnitură în timpul mișcării.

3. Care sunt cauzele gonartrozei?

Există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea gonartrozei, inclusiv vârsta, sexul, istoricul familial, leziuni sau traume la genunchi, excesul de greutate și activitatea fizică intensă.

4. Cum se diagnostichează gonartroza?

Diagnosticul gonartrozei poate fi pus de medicul ortoped sau reumatolog după un examen fizic și o evaluare a istoricului medical al pacientului. Medicul poate efectua și teste imagistice, cum ar fi radiografii sau RMN, pentru a evalua gradul de deteriorare a articulației genunchiului.

5. Care sunt opțiunile de tratament pentru gonartroză?

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru gonartroză, inclusiv modificări ale stilului de viață, medicamente, terapie fizică și intervenții chirurgicale.

6. Când ar trebui să văd un medic pentru simptomele gonartrozei?

Dacă aveți simptome de gonartroză, cum ar fi durere în zona genunchiului sau rigiditate, este important să căutați ajutor medical. Un medic poate ajuta la punerea unui diagnostic corect și la găsirea celei mai bune opțiuni de tratament pentru nevoile dumneavoastră individuale.

Call Now Button
12 sedinte 2000 lei