Dureri de spate, Clinica de recuperare medicala SportCare, Bucuresti

Acest capitol prezinta o descriere generala a durerilor lombare. Informatii suplimentare despre aceste boli pot fi citite in capitolele: hernia de disc si stenoza cervicala lombara.

Ce este durerea lombara?

Majoritatea oamenilor au avut dureri lombare la un moment dat. Zona lombara face conexiunea dintre partea de sus si cea de jos a corpului si suporta majoritatea greutatii corporale. Datorita acestor functii, o persoana se poate rani usor atunci cand ridica greutati, se intinde dupa ceva sau se rasuceste.

Vestea buna este ca majoritatea durerilor de spate dispar in cateva saptamani printr-o ingrijire minimala. Totusi, daca durerea nu dispare in doua saptamani, se recomanda consultare unui medic specialist.

Daca o persoana a suferit la un moment dat dureri lombare este foarte probabil ca acestea sa reapara. Pentru a nu avea dureri de spate si a pentru a evita reaparitia acestora este bine de luat in calcul urmatoarele:

  • -existenta unei posturi corecte in timpul mersului, in autoturism sau in pozitie sezanda
  • -executarea, in mod regulat, a exercitiilor fizice, plimbari, practicarea inotului sau utilizarea unei biciclete ergonomice. Se recomanda ca inaintea efectuareii exercitiilor fizice sa se faca cateva exercitii de incalzire.
  • -utilizarea unei perechi comode de tenisi, cu toc jos si cu o buna aderenta.
  • -pozitia in timpul somnului sa fie pe o parte, utilizarea unei saltele medii ca si fermitate.
  • -a nu se ridica greutati foarte mari. Cand e absolut necesara ridicarea unor obiecte grele, trebuie controlata pozitia: se indoaie genunchii, iar spatele se tine drept, obiectul ridicat trebuie tinut aproape de stomac si trebuie evitata executarea simultana a unor miscari de ridicare si rasucire.
  • -controlarea regulata a greutatii corporale. O persoana cu o greutate semficativa, in special, cu depuneri de grasime in jurul taliei, pune o presiune suplimentara asupra spatelui.
  • -renuntarea la fumat – daca este cazul. Fumatul scade fluxul sangvin si impiedica vindecarea.

Daca o persoana sta pentru perioade indelungate in pozitie sezanda sau in picioare se recomanda urmatoarele:

  • -trebuie controlata tot timpul pozitia corpului. Persoana trebuie sa stea dreapta si cu umerii trasi in spate.
  • -trebuie sa foloseasca un scaun ce sustine foarte bine spatele.
  • -trebuie sa ia pauze regulate in care sa se plimbe.

Ai dureri de spate?

Noi te putem ajuta sa scapi de ele.