Despre bursita subacromiala

Bursa subacromiala este o pernita plina cu lichid aflata sub acromion (reprezinta o prelungire a omoplatului fiind osul pe care se sprijina epoletul). Rolul ei este de a asigura o frecare minima intre muschii care se rotesc, respectiv ridica bratul si osul acromial de deasupra.

Bursa poate sa se inflameze in urma unor activitati ale umarului cu bratul deasupra capului (vopsitul tavanului, taiatul lemnelor, storsul rufelor, spalarea geamurilor etc. sau activitati sportive ca inotul, tenisul, baschetul, aruncarea de greutati etc). Aceste miscari produc microtraume repetitive la nivelul tendonului supraspinos, muschiul de sub bursa care asigura ridicarea bratului deasupra capului. Procesele repetitive de la nivelul muschiului produc si o inflamatie a bursei invecinate, care se tumefiaza si isi pierde proprietatea de a asigura alunecarea fina a structurilor de sub ea. Rezultatul consta in aparitia unor grade diferite de durere in repaus sau la incercarea de a ridica bratul.

Durere graduala, careia de multe ori nu i se poate preciza cauza. Se intampla ca pacientul sa faca efortul fizic descris mai sus fara sa acuze nici o simptomatologie, insa durerea apare a doua zi si se agraveaza progresiv ducand la scaderea amplitudinii de miscare a umarului, inclusiv la blocarea sa. Durerea este de asemenea mai intensa noaptea si se agraveaza la dormitul pe umarul respectiv.

O serie de teste sunt indicate pentru a localiza durerea specifica bursitei. O parte din aceste teste sunt utile pentru a identifica si patologia asociata cum ar fi tendinita de supraspinos sau rupturile de supraspinos. Aceste teste constau in ridicari ale bratului cu sau fara rezistenta, manevre ce determina compresia bursei inflamate de structurile invecinate. In mod normal aceste miscari nu sunt dureroase, insa in cazul unei burse inflamate apare durerea.

Radiografia de umar este extrem de utila punand in evidenta prezenta de ciocuri sub acromion, care pot intepa bursa si muschiul de sub ea in timpul ridicarii bratului. De multe ori insa radiografia de umar este normala, diagnosticul fiind sustinut de istoricul bolnavului si de testele de mai sus.

Se impune in bursele rezistente urmatorul tratamentul: spitalizarea este de o zi, se practica excizia intregii colectii si imobilizarea cotului pentru 10-14 zile in atela cu scopul de a preveni recidivarea. In cazul unei burse infectate pacientul va continua tratamentul antibiotic acasa conform indicatiilor medicului.

In cazul tratamentului ortopedic, dupa scoaterea gipsului se incepe mobilizarea cotului prin exercitii specifice.

In cazul interventiei chirugicale, plaga operatorie se panseaza la doua zile, iar firele se scot la 2 saptamani. Dupa inlaturarea atelei gipsate se reia mobilitatea cotului care duce in majoritatea cazurilor la refacerea normala a mobilitatii articulare. Rareori este necesar ca pacientul sa apeleze la un serviciu specializat de kinetoterapie.

Ai fost diagnosticat cu bursita subacromiala?

Noi te putem ajuta sa te vindeci.